Povzetek tekmovalne sezone 2013

Povzetek tekmovalne sezone 2013

V lanski sezoni smo se udeležili dveh največjih tekmovanj, ki potekajo pri nas. V prvi polovici leta smo tekmovali na vzhodni ligi. Namen vzhodne lige je lažji prehod mlajših in nekoliko starejših otrok na tekme državnega prvenstva. Tekme potekajo v bolj sproščenem vzdušju, plezajo se dve smeri in otroci se med seboj družijo in izmenjujejo plezalske zgodbe. V ligi pa lahko tekmujejo tudi otroci, ki obiskujejo državno prvenstvo. Razvrščeni so v posebno močnejšo skupino in se s tem rezultatsko ne uvrščajo med otroke, ki ne nastopajo v državnem prvenstvu.

Letos je bilo pet tekem v težavnosti, ki so potekale v Radljah ob Dravi, Ptuju, Trbovljah, Brežicah in Slovenski Bistrici. Nastopilo je rekordno število otrok in to kar 274. Skupno pa se je lige udeležilo 26 klubov in mi smo bili po zadnji tekmi skupno na četrtem mestu.

Barve Ascenda je zastopalo 19 tekmovalcev. Prav vsi so se trudili in pokazali vso znanje. Veseli smo prav vsakega uspeha, kljub temu da bom naštel otroke, ki so se skupno uvrstili od prvega do petega mesta.

 

Kategorija cicibanov:

–          2. mesto Uroš Tomažin

–          5. mesto Ažbe Javornik

Kategorija mlajši dečki:

–          1. mesto Jernej Šlajpah

–          2. mesto Zajc Žiga (močnejša kategorija)

–          3. mesto Urban Stanko (močnejša kategorija)

Kategorija starejši dečki:

–          2. mesto David Tomažin

–          3. mesto Simon Tomažin

 

Več o sami ligi in rezultate si lahko ogledate na spletni strani: www.climbers.si

 

V drugi polovici leta so najboljši in najbolj perspektivne tekmovalci Ascenda tekmovali na državnem prvenstvu. Imeli smo osem tekem in dve izmed njih sta bili tudi balvanski. Letošnja ekipa Ascenda je bila  Žiga, Urban, Rok, Manca in Kristina.

Žiga Zajc, Urban Stanko in Rok Bernot so bili v kategoriji mlajših dečkov. Kategorija je bila letos kar močna in zelo izenačena in pri vsaki tekmi so odločale malenkosti. Upali smo na stopničke v težavnosti, vendar so se Žigi za las izmuznile. Na koncu je bil skupno četrti. Urbanov najboljši nastop je bil na zadnji tekmi v Kranju. S tem nastopom si je priplezal skupno sedmo mesto. Rok kot zadnji naš v tej kategoriji pa je bil po zadnji tekmi enajsti.

V balvanski kategoriji je Žiga z odličnim plezanjem  v Kranju skupno dosegel tretje mesto. Urban je bil peti in rok dvanajsti. S tem so fantje potrdili, da jim balvansko plezanje leži bolje, kot težavnost. Pozna se predvsem po tem, da 80% treninga opravimo na balvanskih steni na Adamičevi.

Manca Zaletelj je letos prešla v kategorijo mlajših deklic. Konkurenca deklet, ki so bile leto starejše od Mance se je močno poznala. Priplezala si je skupno dvajseto mesto. V balvanskem plezanju je Manca prišla samo na eno tekmo od skupno dveh, zato je na koncu zasedla štiriindvajseto mesto.

Kristina Rus kot naša najstarejša predstavnica v letu 2013 je v težavnosti dosegla skupno dvajseto mesto in v balvanskem plezanju skupno triindvajseto mesto.

V primerjavi z lansko sezono so letošnji rezultati nekoliko slabši. To gre predpisati predvsem temu, da je večina otrok prešla na višjo kategorijo. S tem so tekmovali z leto starejšimi tekmovalci, kar se pri mlajših kategorijah močno pozna. Tako se obetamo, da bo sezona 2014 za nas rezultatsko bolj uspešna. Vseeno pa je potrebno pohvaliti prav vse za njihovo borbenost, vztrajnost, voljo in ker so skozi celotno leto trenirali in redno hodili na treninge.

 

Sandi Pelko

Referent za tekmovalni šport

 

0 0 1082 12 januar, 2014 Tekmovanja januar 12, 2014