VABILO NA ZIMSKO USPOSABLJANJE ČLANOV PLANINSKEGA DRUŠTVA GROSUPLJE

VABILO NA ZIMSKO USPOSABLJANJE ČLANOV PLANINSKEGA DRUŠTVA GROSUPLJE

Upravni odbor Planinskega društva Grosuplje  se je odločil, da pred pričetkom zimske sezone pripravi turo na kateri se bodo udeleženci seznanili z napotki za varno hojo v zimskih razmerah  in preizkusili in obnovili svoje znanje za varno in pravilno uporabo  zimske opreme.

V gorah ima zima še poseben čar, posledično pa s tem tudi svoje specifike in nevarnosti, ki niso značilne za poletni čas. Priprava na zimsko usposabljanje je zato pravi odgovor na vsa vprašanje, povezano z gibanjem v gorskem svetu pozimi.

Priprava bo zajela najmanj en izveden planinski izlet v okviru katerega bodo izkušeni planinci in gorniki ter vsestranski športniki poskrbeli, da nam ne bo dolgčas ob predstavitvi teoretičnih in praktičnih znanj in izkušenj na terenu z različnih področij. Zima namreč“zahteva”od nas, obiskovalcev, posebna znanja, opremo, fizično in psihično pripravljenost, zato moramo biti pred odhodom na zimsko turo  ustrezno in primerno pripravljeni, in sicer tako, da:

1)    bodisi pridobimo bodisi obnovimo znanje iz zimske tehnike (uporaba t. im. lavinskega trojčka – lavinska žolna, sonda in lopata, ki jih moramo znati pravilno uporabljati. Pri tem ne smemo pozabiti na pravilno uporabo cepina in hoje z derezami);

2)    preverimo stanje naše zimske opreme;

3)    smo ustrezno psiho-fizično pripravljeni;

4)    se na turo primerno in ustrezno pripravimo (skrbno preverimo vremensko napoved ter snežne razmere, morebitno nevarnost proženja plazov, upoštevamo drugačen odpiralni čas planinskih koč, itd.);

5)    skrbno načrtujemo, kaj vse bo vseboval našnahrtnik (kakovostna oblačila, lavinski trojček, dereze, cepin, dovolj tople pijače itd.)

6)    ne pozabimo na osnovna načela, ki veljajo za vsako turo in za vse gornike in pohodnike, tj, da ne precenjujmo lastnih zmožnosti, da se pred turo posvetujemo z bolj izkušenimi…

Vse zainteresirane vabimo, da svoje želje oziroma interes za udeležbo na  turi za zimsko usposabljanje sporočite na:

e-naslov info@pdgrosuplje.si

ali  na tel. št  041 696 940.

Vabimo vas tudi da pridete na planinske pogovore, ki se odvijajo v času uradnih ur društva na sedežu društva, na Adamičevi 29, v Grosupljem, in sicer  vsak delovni  ponedeljek, ob 20. uri.

Turo bomo izvedli po prejemu vaših prijav  zato prosimo da  vaš interes čim prej potrdite  tudi s prijavo.

 

Vabljeni, veseli bomo vaše udeležbe.

Predsednik PD Grosuplje

Franc Štibernik

ustavljanje-padca-s-cepinom Mojstrovka 14_5_2013 P1120950 P1120981 sondiranje

0 0 950 02 oktober, 2015 Razno oktober 2, 2015

Sorodne novice