Uspešen zaključek tečaja

Uspešen zaključek tečaja

Letos smo v plezalni sekciji Ascendo organizirali dva tečaja za pripravnika športnega plezalca. O prvem tečaju, ki je potekal v prvi polovici leta smo že pisali, takoj po začetku šolskega leta, pa smo zaradi povpraševanja organizirali še drugega.

Tečaj je potekal tokrat izjemoma dvakrat na teden na veliki steni v Brinju. Sprva smo se spoznali s samim plezanjem , da tečajniki ali tečajnice spoznajo, ali bi sploh radi plezali. Hitro so pokazali veliko zanimanja in inštruktor Žiga Janež je začel s prvim predavanjem plezalne opreme. Takoj za tem so sledila še druga teoretična predavanja, ki spadajo h tečaju. Počasi smo vsi imeli dovolj teorije in pričeli smo z varovanjem na različna varovala. Tečajniki so hitro prikazovali, da obvladajo in šli smo naprej s praktičnim delom (vpenjanje, prevezovanje, spust ob vrvi….)

Ko sva z Žigo spoznala, da je znanje dovolj dobro, za plezanje v naravni steni, sva se odločila, da gremo na naš prvi izlet. Odšli smo v Vipavo. Imeli smo se odlično. Večina jih je bila prvič v skali in ugotovili, so razliko med notranjo in zunanjo steno. Potrebno je bilo iskati oprimke, noge postavljati na trenje in slišalo se je: »kam naj stopim« ali »ne vem ali bo držalo«.

Izpit smo organizirali v največjem in edinem plezalnem centru v Šempetru pri Novi Gorici. Steno smo imeli samo zase in bili v novem nepoznanem okolju. Večina jih je prikazala dobro poznavanje, drugi pa so imeli čez nekaj dni popravni izpit.

Na koncu je prav vsem uspelo in pred začetkom novega leta smo speljali še podelitev diplom. Vsem želimo varno plezanje in da bodo kar se da uporabljali znanje, ki so ga pridobili na tem tečaju.

Sandi Pelko

0 0 1319 02 januar, 2013 Aktivnosti januar 2, 2013