Tekma najmlajših v Zapotoku pri Igu

Tekma najmlajših v Zapotoku pri Igu

V nedeljo, 17.3.2013 smo se z našimi najmlajšimi plezalci udeležili prijateljske tekme, ki jo je organiziralo Društvo Zapotok. Tekmovanje je bilo ekipno, mešane tričlanske ekipe v starosti od 6 do 8 let.

Tekma se je odvijala na balvanski steni v RTC Zapotok (Kurešček, občina IG). Sekcijo Ascendo sta zastopali dve ekipi: v prvi so bili Neža in Anže Zajc ter Julija Genorio, v drugi pa Katja Košir, Marija Trontelj in Gregor Rus. Tekmovanje je potekalo na 4 različnih smereh, za vsako od smeri je imela ekipa 5 minut časa. Vsi v ekipi so morali v čimkrajšem času preplezati izbrano smer. Za naše tekmovalce je bila to prva tekma, vendar so se že borili kot pravi plezalci. Skupno smo osvojili 4. in 6. mesto od 8 ekip.

V društvu Zapotok so z dograditvijo plezalne stene pred dvemi leti začeli z organizirano vadbo športnega plezanja. V plezalni sekciji plezajo otroci od 5. leta starosti naprej, kakor tudi starejši.

Sicer pa ima športno plezanje v Občini IG kar nekaj zgodovine. Že koncem devetdesetih let so otroci plezali na Visokem v okviru prireditve Šport na vasi. Leta 2001 je bila postavljena mala plezalna stena v PŠ Golo. Pri otvoritvi je sodelovala takratna svetovna prvakinja Martina Čufar. Tu se je odvijal tudi prvi plezalni krožek za naše otroke. Leta 2002 se je na plezalni steni na Gasilskem domu Golo odvijala plezalna tekma domačih otrok in otrok različnih plezalnih klubov iz vse Slovenije. Nekateri takratni tekmovalci so sedaj člani slovenskih reprezentanc. Naslednje leto pa so se zbrali na tej steni ( ob 15. obletnici prve plezalne tekme v Sloveniji – OSP 1988) tudi bivše tekmovalke in tekmovalci na revialni tekmi.

V mesecu maju leta 2003 je bilo ob sodelovanju Osnovne šole Ig in Občine IG v telovadnici šole tekma za državno prvenstvo v balvanskem plezanju za mlajše kategorije. To je bila tudi prva tekma balvanskega plezanja v Sloveniji , ki se je odvijala v zaprtem prostoru. Tudi v kasnejših letih so otroci plezali na Visokem v okviru prireditve Šport na vasi.

Z novo plezalno steno v Zapotoku se je tudi občina IG pridružila slovenskim občinam, kjer je možno organizirano plezati preko celega leta.

Lep plezalni pozdrav,
Teja Peklaj
PS Ascendo

0 0 1049 18 marec, 2013 Tekmovanja marec 18, 2013